Nood- & Vluchtwegverlichting

Home » Onderhoud » Nood- & vluchtwegverlichting

Noodverlichting is verlichting welke bedoeld is als back-up. Dit wil zeggen dat als de elektriciteit weg valt, de noodverlichtingsarmatuur automatisch zal gaan branden.

Veel mensen leggen een relatie tussen noodverlichting en brandveiligheid. Dit komt mede doordat handhaving in de regel een taak is van de brandweer. Echter is het een misverstand dat noodverlichting in de eerste plaats is bedoeld om veilig te kunnen vluchten bij brand. Pas wanneer een brand resulteert in spanningsuitval kan noodverlichting zorgen voor een levensreddende functie. Noodverlichting zorgt er voor dat mensen in staat zijn veilig een gebouw te verlaten wanneer de netspanning uitvalt, ongeacht de oorzaak.

In het Nederlandse bouwbesluit is de installatie van noodverlichting verplicht gesteld voor verblijfsruimten waarin zich normaal gesproken veel personen bevinden. Je moet dan onder andere denken aan kantoorpanden, studentenhuizen of ziekenhuizen.

De meeste moderne noodverlichting is voorzien van sterke led-lampen. Maar bestaan er nog altijd zeer gangbare varianten zijn voorzien van “tl”- of halogeenlampen.

Vaak ga je ervanuit, dat wanneer er noodverlichting aanwezig is, de veiligheid voldoende gewaarborgd is. Noodverlichtingsarmaturen hebben echter regelmatig (onzichtbare) defecten, zoals accu’s met onvoldoende capaciteit en/of kapotte lampen. Daarnaast is er dikwijls sprake van een verkeerde vluchtroute, verouderde pictogrammen, of simpelweg een tekort aan noodverlichtingsarmaturen. Daarom is periodiek onderhoud een noodzaak

Waarom zou u het onderhoud bij Het Veiligheidsinstituut onderbrengen?

  • Een vast aanspreekpunt
  • Snelle opvolging en persoonlijk contact
  • Goed opgeleide en gecertificeerde monteurs
  • Wij werken conform NEN-EN 50171 & 50172
  • Reparaties, vervangingen en uitbreidingen in eigen beheer
  • Scherpe prijsstelling, zeker als u al een bestaande relatie van ons bent
  • Onderhoud aan de noodverlichting conform richtlijnen en regelgeving

Denkt u erover om  veiligheidsmiddelen te laten onderhouden?

Vraag dan een adviesgesprek aan met ons! Onze adviseur komt graag bij u langs om u van een goed advies te voorzien.