Ontruimingsoefening

Home » Opleidingen » Ontruimingsoefening

Waarom zou je een ontruimingsoefening plannen?

Omdat het belangrijk is dat medewerkers weten hoe ze via een korte weg en op een veilige manier het bedrijfspand moeten verlaten. Voor iedere BHV-er is het oefenen van de opgedane kennis en vaardigheden essentieel. Alleen door praktijksituaties te oefenen, kan getoetst worden of competenties op een voldoende niveau zijn, of de aanwezige procedures werken en of de organisatie beschikt over de juiste materialen en middelen.

Alleen door daadwerkelijk te ontruimen, kan bepaald worden of de organisatie klaar is voor een dergelijke ingrijpende situatie. We oefenen niet alleen met de BHV-ers maar het is ook mogelijk om met de totale organisatie te oefenen. De in uw bedrijfsnood- of ontruimingsplan beschreven procedures worden getoetst door deze in de praktijk uit te voeren. Hierdoor worden betrokkenen geïnformeerd over de bestaande procedures.

Mocht er binnen uw organisatie bezwaar zijn tegen een daadwerkelijke ontruimingsoefening kan Het Veiligheidsinstituut ook een table top oefening aanbieden. Doormiddel van kopieën van uw vluchtwegplattegrond kan er met Lego poppetjes situaties geschetst worden. Het doel van deze oefening is, uw medewerkers (ontruimers/bhv’ers) bewust te maken van de risico’s die bij een eventuele calamiteit horen.

Het Veiligheidsinstituut biedt de ontruimingsoefeningen gefaseerd aan. Door gefaseerd te oefenen, wordt de moeilijkheidsgraad opgebouwd, hiermee wordt het beste resultaat voor de organisatie en BHV-ers behaald.

 

 

 

Ontruimingsoefeningen zijn daarom onderverdeeld in de volgende fasen:

  • Communicatieoefening fase 0 – Theoretische oefening waarbij het bedrijfsnood- of ontruimingsplan wordt doorgenomen met de BHV-organisatie. Tevens wordt in deze fase een ronde door het gebouw gemaakt om de preventieve voorzieningen onder de aandacht te brengen.
  • Ontruimingsoefening fase 1 – Fysieke ontruiming van het gebouw of een gedeelte van het gebouw, waarbij de datum en het tijdstip van de ontruiming op voorhand bekend worden gemaakt aan de betrokkenen.
  • Ontruimingsoefening fase 2 – Fysieke ontruiming van het gebouw of een gedeelte van het gebouw, waarbij de betreffende dag of week op voorhand worden aangekondigd bij alle medewerkers.
  • Ontruimingsoefening fase 3 – Een onaangekondigde ontruiming in het gebouw of een gedeelte van het gebouw. De BHV-organisatie is niet op de hoogte van de oefening.
  • Ontruimingsoefening fase 4 – Een onaangekondigde ontruiming in het gebouw of een gedeelte van het gebouw. De BHV-organisatie is niet op de hoogte van de oefening en er wordt een complexe situatie / calamiteit geoefend. Eventueel in samenwerking met professionele hulpdiensten.

Afhankelijk van de fase waarin geoefend wordt en de wensen van de organisatie, vindt op de dag van de oefening een voor- en / of nabespreking plaats met de BHV-organisatie. Ook wordt er na de ontruimingsoefening een verslag opgesteld of een waarnemingsformulier achter gelaten. Zo zorgen we samen voor de juiste borging!

 

 

OFFERTE OPVRAGEN

 

Wilt u de opleiding graag bij u op het bedrijf? Vraag nu een op maat gemaakte offerte aan!

Offerte aanvragen