Opleiding medisch codeur ICD-10

Home » Opleidingen » Opleiding medisch codeur ICD-10

De opleiding tot medisch codeur is ontworpen voor medewerkers in zorgadministratie en zorgregistratie, polikliniekassistenten en andere zorgprofessionals die verantwoordelijk zijn voor medische codering en registratie. Het Veiligheidsinstituut biedt een toonaangevende opleiding tot medisch codeur aan.

Om hoogwaardige zorg te kunnen bieden, is het van cruciaal belang om medische gegevens op een gestandaardiseerde manier te registreren. Dit geldt ook voor medische codes, die essentieel zijn voor benchmarking en vergelijkende statistieken tussen ziekenhuizen. Medisch codeurs dragen in grote mate bij aan dit proces door medische gegevens te coderen voor wetenschappelijk onderzoek en managementinformatie, en deze te integreren in de Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg (LBZ) met behulp van beschikbare systemen.

Van een deskundige medisch codeur wordt meer verwacht dan alleen het toekennen van codes aan medische diagnoses. Ze moeten ook goed bekend zijn met diverse medische aandoeningen en de bijbehorende coderingen, en ze moeten vertrouwd zijn met het medische vakjargon. De vereiste kennis hiervoor kun je opdoen via de medisch codeursopleiding. Tijdens deze opleiding, verzorgd door het Veiligheidsinstituut, leer je medische codering volgens de tiende editie van de International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems (ICD-10).

Doel van de opleiding medisch codeur ICD-10

Na het afronden van de medisch codeursopleiding ben je bedreven in het gebruik van de ICD-10 (de internationale statistische classificatie van ziekten en gerelateerde gezondheidsproblemen, tiende herziening). Je zult het meeste voordeel halen uit deze opleiding als je de verworven kennis direct in de praktijk kunt toepassen.

Onze opleiding tot medisch codeur is uitgebreid en beslaat nu 19 sessies, verdeeld over 10 lesdagen, inclusief een examen. Deze opleiding is ook ‘blended’, wat betekent dat naast klassikale lessen er ook online sessies plaatsvinden. Daarnaast wordt van deelnemers verwacht dat ze wekelijks tien tot twaalf uur zelfstudie doen.

In deze opleiding worden zowel de theoretische als praktische aspecten van het coderen van medische diagnoses behandeld. Na de opleiding ben je bedreven in het gebruik van de ICD-10 en ben je vertrouwd met de relevante definities en codeerregels. Deze medisch codeursopleiding is compact en toegespitst op de dagelijkse praktijk van medisch coderen.

Het lesmateriaal voor de cursus bestaat uit:

  • Een syllabus (inbegrepen bij de opleiding);
  • De boekenreeks ICD-10*, drie delen, uitgegeven door het RIVM (zelf door student te bestellen bij uitgever BSL via www.bsl.nl*).

*Wij raden aan de boekenreeks pas te bestellen als bekend is dat de opleiding definitief doorgaat.

Voor de medisch codeursopleiding is basiskennis van ziekteleer en medische terminologie vereist.

Indien je geen of beperkte kennis van ziekteleer hebt, kun je de zelfstudievariant aanvragen. Neem in dat geval contact met ons op. Je krijgt dan de Syllabus Ziekteleer samen met een studiewijzer om zelfstandig te bestuderen.

De kosten voor deze opleiding zijn op aanvraag. Neem gerust contact met ons op en wij maken een prijsopgave op maat.