Doktersassistente opleiding

Home » Opleidingen » Doktersassistente opleiding

Doktersassistente opleiding

Met een doktersassistente opleiding kun je veel kanten op. Tijdens de opleiding krijg je les over veel verschillende dingen zoals medische kennis, medische technische handelingen en triage. Zo word je goed voorbereid op het afwisselende beroep. In Juni 2023 starten we weer met nieuwe groepen voor de doktersassistente opleiding in Amersfoort, Haarlem, Tilburg en Zoetermeer.

Bekijk de praktische informatie voor de exacte startdatum per locatie.

Naar praktische informatie

Wat doet een doktersassistente?

Als doktersassistente ondersteun je artsen en andere medische professionals bij hun werk. Je verwelkomt patiënten, plant afspraken in en houdt medische dossiers bij. Daarnaast beantwoord je telefoontjes van patiënten en voer je medische onderzoeken uit, zoals het meten van bloeddruk en het afnemen van bloedmonsters. Ook voer je administratieve taken uit, zoals het bijhouden van de agenda van de arts.

Bekijk de werkzaamheden van de doktersassistente.

Meer over de werkzaamheden

Hoe ziet de opleiding eruit?

De lessen van onze doktersassistente opleiding worden in de avond gegeven. Afhankelijk van wanneer je start, doe je 1 of 1,5 jaar over de opleiding. De lessen zijn klassikaal en je hebt de hele opleiding les met je eigen groep. Tijdens de opleiding ga je bezig met medische kennis, medisch technisch handelingen, triage en ga je stage lopen.

Voor een MBO-4 diploma zijn vakken als Engels Nederlands en rekenen een verplicht onderdeel.

Meer over de opleiding

Voor wie is de opleiding geschikt?

Om de avondopleiding tot doktersassistente te volgen, moet je goed gemotiveerd zijn. Het is een opleiding die veel van je zal vragen. Het is dus belangrijk dat je er voldoende tijd voor kunt vrijmaken.Om te kijken of de opleiding bij jou past en of jij bij de opleiding past, houden we een vrijblijvend intakegesprek.

Je kunt een intakegesprek aanvragen door contact met ons op te nemen via telefoon of mail..

Naar inschrijven dokterassistente

Praktische informatie doktersassistente

De opleiding doktersassistente wordt gegeven op de locaties Amersfoort, Haarlem, Tilburg en Zoetermeer.

Startdata

Haarlem: Maandag 19 juni 2023
Zoetermeer: Dinsdag 20 juni 2023
Amersfoort: Maandag 26 juni 2023
Tilburg: Maandag 26 juni 2023

(Tijdens de schoolvakanties, zijn er geen lessen)

Startmomenten

De doktersassistente opleiding start 3x per jaar. De opleiding van anderhalf jaar start in Januari. De opleiding van 1 jaar start zowel in Juni als in September.

Start Januari
Wanneer je start in januari, heb je anderhalf jaar lang 1x per week les. Je begint met 21 avonden van 19.00-21.30 uur. Vanaf juni starten er 34 avonden van 19.00-22.30 uur. Na anderhalf jaar is het lesprogramma afgerond.

Start Juni
De doktersassistente opleiding die in juni start, duurt 1 jaar. Voor de zomervakantie heb je een introductie les en krijg je enkele zomeropdrachten mee, die je in de vakantie kunt maken, waar en wanneer je maar wilt. Vanaf september heb je dan het grootste gedeelte van de opleiding twee dagdelen per week les.

Het lesprogramma bestaat uit 34 avonden van 19.00-22.30 uur en daarnaast 21 woensdagavonden van 19.00-21.30 uur voor anatomie en pathologie. In Amersfoort kan je de anatomie en pathologie lessen eventueel ook volgen op vrijdag van 10.30-13.00 uur.

Start September
Als je na de zomervakantie wilt beginnen kan dat ook. In september stroom je eigenlijk in het programma in dat in juni is begonnen. De zomeropdrachten moet je dan op een later tijdstip maken. Ook deze opleiding duurt 1 jaar. Wanneer je in september instroomt, heb je twee dagdelen per week les en is het lesprogramma binnen één jaar afgerond.

Je krijgt 34 avonden van 19.00-22.30 uur en 21 woensdagavonden van 19.00-21.30 uur voor anatomie en pathologie. Daarnaast kan je in Amersfoort de lessen anatomie en pathologie eventueel ook volgen op vrijdag van 10.00-12.30 uur.

Duur opleiding

De opleiding duurt 1 jaar wanneer je start in Juni/September en anderhalf jaar als je start in Januari.

Diploma

Een officieel MBO-4 diploma die erkend is door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap.

Kosten
 • €5.500,- inclusief alle boeken en examens.
 • Betaling in termijnen is mogelijk.

Eventueel bijkomende kosten:

 • Verklaring omtrent gedrag (verplicht voor werken in de zorg).
 • EHBO diploma van het Oranje Kruis.
 • Een Hepatitis B vaccinatie is voor een stageplek soms een voorwaarde en wordt daarom aanbevolen.
 • Herexamen wanneer je niet slaagt voor het eerste examen.

 

Subsidie

Voor deze opleiding is het mogelijk een STAP-budget* aan te vragen van €1.000 bij het UWV.

*Het STAP-budget is een financiële regeling van het UWV waarmee werkenden en werkzoekenden financiële ondersteuning kunnen krijgen voor scholing en ontwikkeling. Het budget kan worden gebruikt voor opleidingen, cursussen en trainingen die bijdragen aan het verbeteren van de arbeidsmarktpositie. Het maximale bedrag van het STAP-budget is € 1.000,- per persoon per jaar.

Inschrijven

Interesse in de opleiding tot doktersassistente? Schrijf je dan in via de pagina inschrijven doktersassistente of neem contact met ons op via contact.

De werkzaamheden van een doktersassistente

Triageren, medisch technische handelingen & administratieve taken.

Triageren

In de huisartspraktijk ben je als doktersassistente verantwoordelijk voor het triageren van patiënten. Dit houdt in dat je patiënten te woord staat aan de telefoon en aan de balie en door middel van gerichte vragen snel bepaalt waarvoor zij contact opnemen en hoe snel zij geholpen moeten worden. Naast triageren geef je voorlichting, beantwoord je eenvoudige medische vragen en handel je verzoeken om herhaalrecepten af. Ook maak je afspraken voor het spreekuur.

Medisch technische handelingen

Een doktersassistente heeft haar eigen spreekuur waar zij diverse handelingen zelf kan uitvoeren, zoals oren uitspuiten, wondcontrole en het maken van een ECG of uitstrijkje. Daarnaast voert zij zelfstandig onderzoeken uit, zoals het meten van de bloeddruk, bloedsuiker, Hb-controle en CRP-sneltest. Ook kan een doktersassistente een arts assisteren bij bijvoorbeeld het verwijderen van een goedaardig gezwel of het hechten van een wond.

Administratieve taken

Een doktersassistente heeft haar eigen spreekuur waar zij diverse handelingen zelf kan uitvoeren, zoals oren uitspuiten, wondcontrole en het maken van een ECG of uitstrijkje. Daarnaast voert zij zelfstandig onderzoeken uit, zoals het meten van de bloeddruk, bloedsuiker, Hb-controle en CRP-sneltest. Ook kan een doktersassistente een arts assisteren bij bijvoorbeeld het verwijderen van een goedaardig gezwel of het hechten van een wond.

Betrouwbaar & nauwkeurig werken

Vertrouwelijkheid is erg belangrijk als je als doktersassistente werkt met patiëntengegevens, zoals verslagen van consulten, brieven en operatieverslagen. Om deze gegevens correct te verwerken, moet je zeer nauwkeurig werken en vertrouwd zijn met computers.

Wat moet je kunnen als doktersassistente?

Het werk van een doktersassistente is erg gevarieerd en vereist een breed scala aan vaardigheden. Om het werk goed uit te voeren, zijn enkele essentiële vaardigheden nodig, zoals het vermogen om stressbestendig te zijn en effectief te kunnen samenwerken. Bovendien moet je goed kunnen communiceren en beschikken over voldoende medische kennis, nauwkeurig en snel kunnen werken, en betrouwbaar zijn.

Communicatieve vaardigheden

Goede communicatie met patiënten is een belangrijk aspect van het werk van een doktersassistente, waarbij vriendelijkheid en patiëntvriendelijkheid voorop staan. Het vermogen om effectief te communiceren is daarbij essentieel en daarom moet je je zowel mondeling als schriftelijk goed kunnen uitdrukken in het Nederlands. Een vriendelijk woord kan immers het verschil maken.

Medische Kennis

Als doktersassistente is het van essentieel belang om medische kennis te hebben om zorgvragen op een goede manier af te handelen. Deze kennis omvat onder meer:

 • Anatomie en fysiologie, waarbij het menselijk lichaam en zijn normale functies worden bestudeerd.
 • Pathologie, waarbij ziekten worden bestudeerd en wat er mis kan gaan in het lichaam
 • Geneesmiddelenkennis, waarbij de meest voorkomende medicijnen en hun toepassingen worden onderzocht.

Deze kennis is van toepassing tijdens de triage en is essentieel voor het werk in de praktijk.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Het Veiligheidsinstituut biedt de door het Ministerie erkende doktersassistenteopleiding aan volgens de Derde Leerweg. Dat betekent dat onze opleiding aan alle eisen voldoet en dat we deze in deeltijd mogen aanbieden. Hierdoor kun je tijdens de opleiding nog enkele dagen werken. Aan het einde van de opleiding ontvang je bij voldoende resultaat een erkend MBO-4 diploma.

Het onderwijs programma

Het vak van doktersassistente is zeer divers en dit is weerspiegeld in de opleiding. De opleiding omvat wekelijkse lessen, waarbij er theoretische vakken zoals Anatomie, Pathologie en Geneesmiddelenkennis worden behandeld. Daarnaast zijn er praktische lessen zoals Triage en Medisch Technisch Handelen, waarbij je leert om injecties te geven en bloeddruk te meten. Naast deze vakken zijn Engels, Nederlands en rekenen verplichte onderdelen voor het behalen van een MBO-4 diploma.

Onze onderwijsprogramma’s zijn speciaal ontwikkeld voor volwassenen en zijn gericht op de praktijk. De lessen worden verzorgd door professionals uit het werkveld en zijn erop gericht om je de vaardigheden en kennis te bieden die je nodig hebt om succesvol te zijn als doktersassistente. De stages (officieel Beroeps Praktijk Vorming of BPV) zijn flexibel in te vullen, maar kunnen pas worden gestart na afronding van de vereiste lessen.

De doktersassistente opleiding start drie keer per jaar, namelijk in januari, juni en september en heeft een duur van 1 tot 1,5 jaar.

Studiebegeleiding

Bij onze avondopleiding krijg je de kans om klassikale lessen te volgen van ervaren artsen, docenten en trainers. Bij het Veiligheidsinstituut hebben we een vast contactpersoon waar je altijd terecht kunt met al je vragen. Daarnaast word je tijdens je stage begeleid door een praktijkopleider die werkzaam is in het leerbedrijf en je zal helpen bij het inwerken en het afnemen van praktijkexamens.

Studiebelasting

Je moet er rekening mee houden dat je per week 8 tot 12 uur nodig hebt om te studeren, naast het volgen van de lessen. Het gaat dan vooral om het leren voor de examens.

Toetsing en diploma

Tijdens de opleiding leg je verschillende examens af. Voor elk examen moet je minimaal het cijfer 5,5 of hoger halen. Voor Engels, Nederlands en rekenen gelden landelijke regels. Als je alle examenonderdelen met een voldoende hebt afgerond, ontvang je het diploma.

Examenonderdelen

 1. Kennistoets: Anatomie, Pathologie en Geneesmiddelen
 2. Proeve van bekwaamheid
 3. Keuzedelen
 4. Beroeps Praktijk Vorming
 5. Generieke vakken: Engels, Nederlands, Rekenen en Loopbaan & burgerschap

Stage/BPV

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stageplek. De stage omvat minimaal 304 uur en moet worden gelopen bij een huisarts. Als alternatief is het mogelijk om de helft van de stage op een (bij voorkeur heelkundig) afdeling in een ziekenhuis te volgen. Het vinden van een stageplek is doorgaans geen probleem voor onze studenten, maar het vergt wel enige inspanning van jouw kant. Als je hulp nodig hebt, kan het Veiligheidsinstituut je soms assisteren omdat we contacten hebben met verschillende organisaties.

Om de BPV te kunnen volgen, moet je een Verklaring Omtrent Gedrag kunnen overleggen waaruit blijkt dat je geschikt bent om een specifieke taak of functie in de samenleving te vervullen, zoals die van een doktersassistent.

Veiligheidsinstituut & Instituut Memo

Instituut Memo biedt opleidingen aan voor Medische Secretaresse en Doktersassistente en is onderdeel van het Veiligheidsinstituut. Het diploma dat je behaalt bij Instituut Memo wordt erkend in de gezondheidszorg en kan van onschatbare waarde zijn voor een succesvolle carrière.

NTRO

Instituut Memo is lid van de NRTO, de brancheorganisatie voor particuliere opleidingsinstituten in Nederland. Als lid onderschrijven wij de NRTO-gedragscode. Deze gedragscode bevat richtlijnen die zorgen voor kwaliteit, transparantie en betrouwbaarheid van onze opleidingen.

Download gedragscode

Kwaliteitsonderzoek

Instituut Memo heeft de werkzaamheden voor de opleiding Doktersassistente (Crebo 25473) samengevat. Het onderwijs is aangepast aan de veranderende eisen binnen de gezondheidszorg en het werkveld. De opleiding is inhoudelijk verbeterd om studenten nog beter voor te bereiden op hun toekomst.

Download kwaliteitsonderzoek

Inspectierapport

In september 2018 heeft de inspectie ons onderworpen aan een grondig kwaliteitsonderzoek. Het doel van dit onderzoek, dat ook wel bekend staat als een onderzoek naar de staat van de instelling, was om vast te stellen of onze opleiding tot doktersassistente voldeed aan alle vereisten.

Na zorgvuldige evaluatie van ons onderwijsproces en ons curriculum, heeft de inspectie geconcludeerd dat onze opleiding voldoet aan alle kwaliteitseisen. We zijn trots op deze erkenning en blijven ons inzetten voor de hoogste normen van onderwijskwaliteit.

Download inspectierapport