EHBO

Je moet er niet aandenken, dat er iemand in je directe woon of werkomgeving stopt met ademen… Of dat iemand stikt in een nootje tijdens een (bedrijfs)feestje. Kan jij direct overgaan tot handelen? Een EHBO’er is iemand die, zoals de naam het al zegt, de eerste hulp kan verlenen bij ongevallen. Voor zowel levensreddende eerste hulp als voor niet levensreddende eerste hulp zoals splinters, botbreuken, bloedneuzen, brandwonden, et cetera wordt een EHBO’er ingezet. De EHBO’er is specialist op het gebied van eerste hulp verlenen!

Wat is het verschil tussen het Oranje Kruis en het Rode Kruis?

Beide organisaties faciliteren in EHBO trainingen, maar welke moet je nu kiezen? Om je te helpen kiezen zetten we hieronder de verschillen op een rijtje.

Het eerste en meest zichtbare verschil is het feit dat je bij Het Oranje Kruis een examen aflegt. Dit wordt gedaan door een onafhankelijke examencommissie, die bestaat uit twee examinatoren. De cursus zelf wordt gegeven door een gecertificeerde Oranje Kruis instructeur. Als je slaagt voor het examen ontvang je het Eerst Hulp Diploma. Een Oranje Kruis diploma kan je eventueel omzetten naar een Rode Kruis certificaat, omgekeerd is dit niet mogelijk. Bij het Rode Kruis nemen ze geen examen af, maar zal de gecertificeerde docent, de competenties gedurende de dag toetsen. Voor mensen met examenvrees het Rode Kruis uitermate geschikt! Het eindniveau is vergelijkbaar, maar de weg daarna toe verschilt. Dit gaat in jullie geval EHBO aan kinderen niet op.

Een anders verschil zit in de opbouw van de cursussen. De cursus van het Rode Kruis zijn modulair opgebouwd en beginnen vrij simpel, waarna je uitbreidingsmodules kan volgens waardoor je je verdiept en ook de ingewikkelde handelingen leert. Het Oranje Kruis gebruikt één opleiding waarin alle meest voorkomende zaken worden behandeld en je meteen op je ‘eindniveau’ moet zitten.

Daarnaast is de aanpak van de cursus anders. Het Oranje Kruis werkt vooral onderwerp gericht. Dit houdt in dat ze verschillende verwondingen en ziektebeelden stuk voor stuk behandelen. Het Rode Kruis werkt meer met praktijksituaties. Dit wordt vooral gedaan door veel realistische oefeningen te doen. Het einddoel is alle competenties te beheersen.

Andere opvallende verschillen:

  • Met Het Oranje Kruis diploma kun je bij alle evenementen in Nederland in gezet worden. Met het Rode Kruis certificaat kan dit alleen als er specifiek om gevraagd wordt.
  • Het Rode Kruis is een organisatie die wereldwijd bekend is. Het certificaat is Europees erkent. Het Oranje Kruis is alleen in Nederland bekend, voldoet wel aan de Europese richtlijnen.

Concluderend zijn beide opleidingen goed en is het eindniveau vergelijkbaar. Je moet je afvragen wat het beste bij je past: veel praktijksituaties oefenen en kunnen handelen of allerlei onderwerpen behandelen en kennis opdoen.