Medisch secretaresse opleiding

Home » Opleidingen » Medisch secretaresse opleiding

Medisch secretaresse opleiding

Als medisch secretaresse coördineer en verricht je organisatorische, administratieve en secretariële werkzaamheden voor artsen. Je werkt vaak in een ziekenhuis, een zelfstandig behandelcentrum, bij een arbodienst of een GGZ-instelling. Een medisch secretaresse is het aanspreekpunt en een vraagbaak voor patiënten en artsen, meestal de medisch specialist.

Bekijk de praktische informatie over deze opleiding.

Naar praktische informatie

Wat doet een medisch secretaresse?

Afspraken maken, spreekuren plannen en voorbereiden door bijvoorbeeld de uitslagen van bloedonderzoek of röntgenfoto’s op te vragen, gemaakte afspraken correct afhandelen zoals het maken van vervolgafspraken, plannen van vervolgonderzoeken, e.d., informeren van de patiënt, toezien op een correcte administratie, balie- en receptiewerkzaamheden uitvoeren, patiëntenbrieven uitwerken, bijhouden en archiveren van patiëntendossiers, werken met een dictafoon, en kleine bijeenkomsten en vergaderingen organiseren.

Meer over de werkzaamheden

Hoe ziet de opleiding eruit?

De lessen zijn verdeeld in drie blokken van tien lessen. In deze lessen krijg je onder meer te maken met: Medische uitdrukkingen (hun uitspraak en definities), Anatomie (de bouw van de mens), Fysiologie (het normaal functioneren van de mens) en Pathologie (het ziekelijk functioneren van de mens).

Elk blok wordt afgesloten met een examen. Je ontvangt het diploma als je op alle blokken voldoende scoort.

Meer over de opleiding

Voor wie is de opleiding geschikt?

De minimale toelatingseis is MAVO D of VMBO TL en een goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift.Bij voorkeur heb je al een typediploma, een opleiding tot secretaresse gevolgd of heb je vergelijkbaar werk gedaan. Twijfel je of jij geschikt bent?

Je kunt meer informatie aanvragen door contact met ons op te nemen via telefoon of mail.

Naar inschrijven medisch secretaresse

Praktische informatie medisch secretaresse

De opleiding voor Medische Secretaresse wordt in de avond gegeven, bestaande uit 30 woensdagavonden van 19.00 tot 21.30 uur. De lessen vinden plaats in groepen van minimaal 10 en maximaal 25 deelnemers. De opleiding start op woensdag 10 mei 2023 (VOL) en woensdag 13 september 2023. Tijdens de schoolvakanties in Midden-Nederland zijn er geen lessen. Houd er rekening mee dat je per week 6-8 uur nodig hebt voor zelfstudie naast het bijwonen van de lessen. Deze zelfstudie is nodig om de medische termen en begrippen te leren en je zo voor te bereiden op de examens.

Startmomenten

De avondopleiding Medisch Secretaresse begint weer op woensdag 13 september 2023.

De dagopleiding Medisch Secretaresse begint weer op vrijdag 15 september 2023.

Interesse in een dagopleiding?

Indien je de voorkeur geeft aan het volgen van de Medisch Secretaresse opleiding overdag, is dit mogelijk! De dagopleiding vindt plaats op vrijdagen van 10.00 tot 12.30 uur en begint op vrijdag 15 september 2023. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden.

Kosten
 • Inclusief examengeld, boeken en ander lesmateriaal: €1.950,-
 • Betaling in termijnen is mogelijk.
 • Kosten herexamen: € 75,-
Subsidie

Voor deze opleiding is het mogelijk een STAP-budget* aan te vragen van €1.000 bij het UWV.

*Het STAP-budget is een financiële regeling van het UWV waarmee werkenden en werkzoekenden financiële ondersteuning kunnen krijgen voor scholing en ontwikkeling. Het budget kan worden gebruikt voor opleidingen, cursussen en trainingen die bijdragen aan het verbeteren van de arbeidsmarktpositie. Het maximale bedrag van het STAP-budget is € 1.000,- per persoon per jaar.

Inschrijven

Interesse in de opleiding tot medisch secretaresse? Schrijf je dan in via de pagina inschrijven medisch secretaresse of neem contact met ons op via contact.

De werkzaamheden van een doktersassistente

Medisch secretaresse is een veelzijdig beroep, waarbij het niet alleen gaat om het tikken van brieven of e-mails. Naast snel en nauwkeurig werken, is het belangrijk dat je goed met patiënten om kunt gaan aan de telefoon of aan de balie. Patiëntvriendelijkheid staat hierbij centraal.

Als medisch secretaresse coördineer en verricht je organisatorische, administratieve en secretariële werkzaamheden voor artsen. Je werkt vaak in een ziekenhuis, zelfstandig behandelcentrum, arbodienst of GGZ-instelling. Als aanspreekpunt voor patiënten en artsen, ben je een vraagbaak voor bijvoorbeeld medisch specialisten. Patiënten op hun gemak stellen, correct informeren en te woord staan zijn belangrijke vaardigheden die hierbij komen kijken.

Als medisch secretaresse begrijp je de medische terminologie en kun je snel schakelen tussen de taal van de arts en die van de patiënt. In de opleiding bereiden we je hier goed op voor, zodat je deze taak met vertrouwen tegemoet kunt zien. Deze opleiding is daarom een ideale keuze als je je wilt bij- of omscholen.

Medisch secretaresse wordt ook wel eens anders genoemd:

Het komt steeds vaker voor dat instellingen de werkzaamheden van een medisch secretaresse een andere naam geven, zoals baliemedewerker, medisch medewerker, afdelingsassistente of polikliniekassistente. Let daarop bij het zoeken van een baan!

Wat doet een medisch secretaresse precies?

 • Afspraken maken.
 • Spreekuren plannen en voorbereiden door bijvoorbeeld de uitslagen van bloedonderzoek of röntgenfoto’s op te vragen.
 • Gemaakte afspraken correct afhandelen, zoals het maken van vervolgafspraken, plannen van vervolgonderzoeken, e.d. Informeren van de patiënt.
 • Toezien op een correcte administratie.
 • Balie- en receptiewerkzaamheden uitvoeren.
 • Patiëntenbrieven uitwerken.
 • Bijhouden en archiveren van patiëntendossiers.
 • Werken met een dictafoon.
 • Kleine bijeenkomsten en vergaderingen organiseren.

Is deze opleiding geschikt voor mij?

Een belangrijk onderdeel van het werk van een medisch secretaresse is communicatie. Daarom is het van groot belang dat je zowel mondeling als schriftelijk goed in het Nederlands kunt uitdrukken. Daarnaast is het essentieel dat je vertrouwd bent met het gebruik van computers en software, en dat je zeer nauwkeurig te werk gaat. Omdat medisch secretaresses vertrouwelijke informatie verwerken, zoals medische brieven, operatieverslagen en persoonlijke verhalen van patiënten, is het belangrijk dat je zorgvuldig en vertrouwelijk omgaat met deze gegevens.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding tot medisch secretaresse omvat dertig lessen. De lessen zijn verdeeld in drie blokken van tien. In deze lessen krijg je onder meer te maken met: Medische uitdrukkingen, hun uitspraak en definities Anatomie (de bouw van de mens) Fysiologie (het normaal functioneren van de mens) Pathologie (het ziekelijk functioneren van de mens).

Blok 1

Tijdens de eerste tien lessen zal de nadruk liggen op de anatomie en fysiologie van de mens, oftewel de structuur en normale werking van het lichaam. Deze lessen worden verzorgd door een ervaren docent anatomie.

Blok 2

In het tweede blok van de opleiding staat de pathologie, oftewel de ziekteleer, centraal. Je krijgt les van een arts die aan de hand van het boek en praktijkverhalen uitlegt wat verschillende termen betekenen en wat ziektes inhouden.

 

Blok 3

Het derde blok van de opleiding behandelt de medische administratie en andere belangrijke aspecten. De lessen worden verzorgd door een verpleegkundige en diverse gastdocenten. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer: wetgeving in de gezondheidszorg, structuur en financiering van de gezondheidszorg, omgang met patiënten aan de balie en telefoon, Engelse communicatie, afspraken maken en onderzoeken plannen, medische administratie en organisatie, eenvoudige medische onderzoeken zoals bloeddruk meten, bloedsuiker prikken, audiometrie en visuscontrole. Daarnaast moet je een typexamen afleggen als je nog geen typediploma hebt.

 

Examen

Elk blok wordt afgesloten met een examen. Je ontvangt het diploma als je op alle blokken voldoende scoort.

Haal je op een van de drie blokken een onvoldoende? Dan kun je een herkansing krijgen.

Veiligheidsinstituut & Instituut Memo

Instituut Memo biedt opleidingen aan voor Medische Secretaresse en Doktersassistente en is onderdeel van het Veiligheidsinstituut. Het diploma dat je behaalt bij Instituut Memo wordt erkend in de gezondheidszorg en kan van onschatbare waarde zijn voor een succesvolle carrière.

NTRO

Instituut Memo is lid van de NRTO, de brancheorganisatie voor particuliere opleidingsinstituten in Nederland. Als lid onderschrijven wij de NRTO-gedragscode. Deze gedragscode bevat richtlijnen die zorgen voor kwaliteit, transparantie en betrouwbaarheid van onze opleidingen.

Download gedragscode